CELJE Hildi Tovšak denarna kazen

Na celjskem sodišču se je s priznanjem krivde in izrekom denarne kazni dopoldne končal predobravnavni narok za Hildo Tovšak. Obtožena je bila zlorabe položaja pri vodenju zdaj že propadlega velenjskega Vegrada.

Gre za novo v nizu sojenj v zvezi z nekdanjo prvo slovensko gradbeno damo, ki jo čaka še nekaj procesov. Predvsem zadeva Delamaris, ki jo obravnavajo v Celju, in morda še Celovški dvori, ki jih imajo v delu na ljubljanskem sodišču.

Pogodila se je za denarno kazen v višini 8.550 evrov. Tožilstvo ji je očitalo, da je pred desetimi leti porabila okoli 19.000 evrov sredstev hčerinske družbe Vegrad Inde in jih namenila za čiščenje svoje stanovanjske hiše v Mislinji. Pri odmeri kazni so upoštevali tudi veliko časovno oddaljenost dogodka.

Tovšakova, ki je od lani na prostosti, na Igu je prestala pet let zapora, kot obtoženka se je pojavljala v zadevah Čista lopata, Betnava, Teš 6, oškodovanje Vegradovih upnikov in primer Hypo.

V Celje bo znova prišla, ko se bo nadaljevalo sojenje zaradi poslov z Delamarisovimi delnicami, kjer pa je priznanje – kot je znano – umaknila.