Celje do 6. januarja PRAVLJIČNO

Celje se je že odelo v pravljično podobo. Prireditev zaradi razmer ne bodo pripravili. Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodijo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorom, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri Mestnem kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje so praznično vzdušje ustvarili s svetlobnimi oziroma video projekcijami. Zvezdno nebo je zasijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice.

Tudi Muzejski trg je zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili so drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje so namestili girlande, oboke pa osvetlili. Svetlobni lik zvezde je nameščen na Prešernovi ulici, svetlobni elementi medveda, jelena in smreke pa pred Turistično informacijskim centrom na Glavnem trgu.

Veliki adventni venec

Svetlobna kočija s Pepelko in princem je na ploščadi pred Metropolom, na fasadi Ljudske univerze Celje in Tehnoparka Celje pa je letos prvič videomapping projekcija. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) so že lani namestili ambientalno ozvočenje in tudi letos bodo predvajali prijetno praznično glasbo. Podobo prazničnega Celja dopolnjuje adventni venec, ki so ga izdelali v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Božičkova dnevna soba in delavnica igrač sta tudi letos v pritličju zgradbe na Stanetovi ulici 10, ki je okrašena z veliko rdečo pentljo.

Na Mestni občini Celje si prizadevajo, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljajo tople barve. Božično-novoletna razsvetljava bo svetila do 6. januarja.

Pravljična dežela v drugi polovici meseca

Sicer pa Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom in odraslim zasvetijo oči.

»Mestni gostinski ponudniki bodo poskrbeli, da bo dišalo po zimskih dobrotah in da nas v decembrskih večerih ne bo zeblo. Na Krekovem trgu bo znova postavljena mobilna enota za avdio–vizualne efekte, ki bodo obogatili praznično animacijo z različnimi vsebinami in nagovori,« so pojasnili na Zavodu Celeia Celje, ki je koordinator vseh decembrskih prireditev v mestu.

V drugi polovici decembra bodo ponovno zaživeli pravljični liki. Pravljične vile iz Pravljične dežele bodo v mesto pripeljale dobre može, ki jih imajo otroci najraje. Po mestnih ulicah bo, kot se za Pravljično deželo spodobi, vozila pravljična kočija. Da bo Pravljična dežela še bolj čarobna, bodo poskrbeli tudi pravljični konjički, ki bodo najmlajše ponesli na svojih hrbtih v pravljični čas.

Med sprehodom po Pravljičnem Celju ne izpustite Savinjskega nabrežja, kjer bodo viseli čudoviti lampijončki, ki so jih izdelali otroci iz celjskih vrtcev in osnovnih šol.

Oglas