Celje: Dnevno razvozijo do 155 kosil

Storitev pomoč družini na domu, ki jo zagotavljajo v Domu ob Savinji, so v času trajanja epidemije omejili na zagotavljanje temeljnih dnevnih opravil (pomoč pri oblačenju, slačenju, umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb) in nujnih gospodinjskih opravil (prinašanje pripravljenega obroka hrane in nujno minimalno osnovno čiščenje pri uporabnikih brez lastne socialne mreže) ter informiranje ustanov o stanju in potrebah uporabnika.

Kot je še pojasnila direktorica Doma ob Savinji, Bojana Mazil Šolinc, so se zaradi preventivnih ukrepov, povezanih z omejevanjem socialnih stikov, s svojci dogovorili o začasnem prevzemu skrbi za svojega družinskega člana. »Pomoč zagotavljamo pri uporabnikih, ki nimajo lastne socialne mreže ali svojci zaradi odsotnosti oz. delovnih ali drugih obveznosti ne morejo prevzeti skrbi za svojega družinskega člana,« pojasnjuje.

Ob tem dodaja, da so pri prinašanju pripravljenega obroka hrane načrtno uvedli ustrezno higiensko rokovanje s posodo in uvedli nekontaktni stik, razen v posebnih situacijah, kjer to ni mogoče.

V domove uporabnikov dnevno dostavijo do 155 kosil. Trenutno zagotavljajo pomoč na domu 284 uporabnikom v Mestni občini Celje ter občinah Štore, Vojnik in Dobrna.