CELJE Brane Piano objavil roman O časopisu, knjigi in vesolju nasploh

Poleti je izšel drugi knjižni izdelek upokojenega celjskega novinarja Braneta Piana. Po romanu bodo bržčas posegali predvsem dobri poznavalci družbenih razmer oziroma analitiki družbenih tokov. Knjiga namreč na eni strani prinaša vpogled v pretekla dogajanja, ki jih pisec postreže na sebi svojstven način, na drugi pa njegovo vizijo prihodnosti, ki se je v obdobju po izidu že začela uresničevati. Zato bi v knjigi “O časopisu, knjigi in vesolju nasploh” lahko zlahka prepoznali elemente futurizma in posamezne like. A ni nujno, da bodo ti pravi.

Ob upokojitvi se je Piano nadejal, da se bo njegova pot nadaljevala malce drugače, kakor zdaj, ko je novinarsko pero že dodobra zamenjal za pisateljskega. A kot pove, mora vsak pisec znati poiskat kanale do bralcev, da jim bo lahko sporočil, kar želi, pri tem pa ga predpostavljeni in odgovorni ne bodo cukali za ušesa in gledali pod prste.

»Naslov se je med nastajanjem knjige večkrat spreminjal. Se pa pri mojem pisanju seveda pozna, da sem bil aktivni novinar 41 let. Naslov romana mora povprečnemu bralcu povedati več, kot bi mu enobesedni naslov, denimo Razkol. Ne veš, ali so se kje skregali, je to razkol v človeku, gre za partizane in domobrance? V časopisu, pivu in vesolju so tri najpomembnejše stvari, ki se v knjigi pojavljajo«, je dejal za naš medij.

Več preberite v Celjanu.

 

Oglas