Celje: AMZS in policija skupaj za varnost otrok

Avto moto zveza Slovenije, Avto moto društvo Šlander in celjska prometna policija so dopoldne na sedežu celjske AMZS simbolične ponazorili hojo po šolski poti in prečkanje ceste v spremstvu policistov. Gre za del preventivne akcije, poimenovane Še 365 dni, ki jo na 28 lokacija z 20 lokalnimi društvi izvajajo sedmo leto.

Generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek meni, da imamo v Sloveniji dobro raven prometne varnosti pri šolah in vrtcih, zato bi jo morali obdržati skozi vse leto.

Predsednik AMD Šlander Marjan Vengust je pri tem izpostavil najbolj ranljive, kamor poleg prvošolčkov spadajo tudi starejši občani, oboji pa bi morali imeti zagotovljeno varnost na vsakdanjih poteh.

Vodja oddelka za promet pri celjski policijski upravi Elvis A. Herbaj dodaja, da prvi šolski dan za policijo nikakor ni enkratni dogodek, temveč so na šolarje pozorni vse leto. »Nadzore pri šolah in vrtcih bomo stalno izvajali, žal pa vsakič znova ugotavljamo, da veliko voznikov ne upošteva omejitev hitrosti.«

Skrb staršev je, da z lastnim zgledom naučiti otroke k pravilnemu ravnanju na cesti, prvi nasvet pa bi bil »ravnajmo tako, kakor pričakujem, da bodo drugi ravnali z nami. A ker ni vselej tako, moramo biti strpni do ostalih, četudi storijo napako. Nanjo moramo biti sami dovolj pozorni, da pravilno reagiramo in tako naučimo tudi otroke. Ta populacija je še premajhna, da bi vse to razumela, toda tukaj se začne.«

Na poti v šolo v zadnjih letih k sreči nismo zabeležili prometnih nesreč z udeležbo otrok. Policisti tudi odsvetujejo uporabo električnih skirojev, če starši niso popolnoma prepričani, da ga otroci znajo pravilno uporabljati, pri čemer ni pomembno, ali je šolar že napolnil dvanajst let in opravil kolesarski izpit.

Oglas