Brinjeva gora: kamnoloma ne bodo širili

Ponovno odprtje kamnoloma na Brinjevi gori in načrti za njegovo širjenje so med lokalnimi prebivalci dvignili precej prahu. Kaže, da so si vsaj glede načrtovane širitve lastniki za zdaj premislili.

Včeraj so nam z Občine Oplotnica namreč sporočili, da je Občina Oplotnica  z investitorjem dosegla dogovor, da umakne izhodišča za širitev kamnoloma Brinjeva gora.
Novico so včeraj potrdili tudi na Občini Zreče:
“Danes nas je direktor in lastnik podjetja Ecobeton Aleš Počivalšek obvestil, da kot investitor širitve kamnoloma Brinjeva gora v Občini Oplotnica odstopa oz. je umaknil vlogo za širitev kamnoloma. S tem je ustavljen postopek Sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Oplotnica za potrebe širitve kamnoloma Brinjeva gora.”
Spomnimo, da so kamnolom iz slabih dveh nameravali razširiti na dobrih sedem hektarjev. Podjetje Ecobeton rudarsko pravico za izkoriščanje kamnoloma sicer že ima in s temi aktivnostmi lahko tudi nadaljuje.

Zbrali 500 podpisov

Lokalno prebivalstvo je novica o ponovnem odprtju kamnoloma Brinjeva gora precej presenetila. Vlada je na začetku marca podjetju Ecobeton namreč podelila 18-letno rudarsko pravico za izkoriščanje dolomita v tem kamnolomu, ki je bil zaprt od leta 2006.
Veliko prahu je tako med prebivalstvom kot med kulturnovarstveniki dvignila novica, da bi kamnolom radi tudi precej razširili.
Najprej je načrtom nasprotovala svetniška skupina SD Zreče, zlasti zaradi transportnih poti po dotrajanih zreških cestah, organizirali pa so se tudi okoliški prebivalci. Na pobudo občank Marinke Brglez Sever in Barbare Brglez, ki sta ustanovili Facebook stran ZA Brinjevo goro, so začeli z zbiranjem podpisov.
Po besedah Barbare Brglez so jih zbrali okoli 500, od tega 300 podpisov občanov Oplotnice, ker je dovolj, da lahko v skladu s statutom na Občino Oplotnica podajo ljudsko iniciativo.

Ljudska iniciativa ostaja 

Avtorje Facebook strani ZA Brinjevo goro je včerajšnja novica o ustavljeni širitvi sicer razveselila, toda s tem njihovi napori niso ustavljeni.
Barbara Brglez nam je danes zjutraj namreč sporočila, da načrti glede ljudske inicitaive ostajajo tudi po novici, da investitor umika namero za širitev kamnoloma.
“Ostajamo aktivni v prizadevanjih, da se zagon kamnoloma ne vzpostavi, tudi ne v že obstoječem obsegu, ampak da se dokončno zapre.”
Kot so še zapisali na Facebooku:
“Prvi korak je uresničen, vendar se ne ustavljamo. Zdaj gremo naprej, saj si Brinjeva gora zasluži zagotovo več… Ne le to, da je ne bodo še bolj ranili, tudi morebitnega nadaljnjega izkoriščanja v vidnem obsegu obstoječega kamnoloma si tako Brinjeva gora kot njeni prijatelji ne želimo.”
(Nina Krobat)

Preberite tudi:

Brinjeva gora: širitev kamnoloma lahko ogrozi kulturno dediščino

Brinjeva gora: kamnoloma ne bodo toliko razširili, kot je bilo predvideno?

Brinjeva gora: novica o odprtju kamnoloma naletela na nasprotovanje

Na Brinjevi gori bodo spet pridobivali dolomit