Breskova melba

Sestavine za 4 osebe:

· 4 zrele breskve

· 1 vaniljev strok

· 5 cl vinjaka

· 200 g sladkorja

· 200 g svežih ali zamrznjenih malin

· 200 g sladke smetane

· 4 kepice vaniljevega sladoleda

· 40 g mandljevih lističev

 

Priprava

1. korak:

Breskve olupimo, razpolovimo in odstranimo koščice. Vaniljev strok podolžno zarežemo. V kozici pristavimo 350 ml vode, malo vinjaka, 100 g sladkorja in vaniljev strok. Ko zavre, dodamo breskove polovice in jih na šibkem ognju dušimo tri minute. Breskve naj bodo mehke, ne smejo pa se preveč razkuhati, da ne bi razpadle. Pustimo, da se v tekočini ohladijo, nato odstranimo vaniljev strok.

2. korak:

V drugi kozici pristavimo 3 žlice vode od kuhanja breskev, 100 g sladkorja in maline. Počakamo, da prevre, nato pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.

3. korak:

Stepemo sladko smetano, kateri smo dodali malo sladkorja. Ohlajene breskve vzamemo iz tekočine in odcedimo. Na krožnike ali v skodelice naložimo breskve, stepeno sladko smetano, sladoled in malinov preliv. Sladico lahko okrasimo s svežimi malinami in mandljevimi lističi.

Ta večno sladico je za avstralsko operno divo pozne viktorijanske dobe Nellie Melba ustvaril Georges Auguste Escoffier, chef v slovitem londonskem Savoyu. Pevka je bila nad posladkom navdušena, recept pa je postal del svetovne kulinarične klasike.

Oglas