Borovničeva torta

Sestavine

Čokoladni biskvit
100 g jedilne čokolade
3 jajca
80 g sladkorja
0.5 dcl olja
50 g temnega kakava
1 žlica moke
1 žlička pecilnega praška
pomarančni sok (po okusu)

Čokoladna krema
2 dcl sladke smetane
100 g mascarpone sira
50 g jedilne čokolade

Borovničeva krema
1 dcl sladke smetane
100 g mascarpone sira
100 g grškega jogurta
3 lističi želatine
pest borovnic
sok 1 limone
1 žlica sladkorja

Vanilijeva krema
2 dcl sladke smetane
100 g mascarpone sira
vanilijev strok

Za okrasitev: sveže jagodičevje in sladkor v prahu.

Pečico segrejemo na 180 °C in stopimo čokolado za biskvit. Nato penasto stepemo jajca in sladkor ter postopoma dodajamo olje in stopljeno čokolado. Na rahlo umešamo moko, kakav in pecilni prašek. Dobljeno maso vlijemo v pekač premera 26 cm ter pečemo 15 minut. Pečen biskvit ohladimo in po okusu navlažimo s pomarančnim sokom.
Med tem časom si pripravimo čokoladno kremo. V vodni kopeli stopimo na koščke narezano čokolado. Pustimo, da se malce ohladi in ji dodamo mascarpone sir, vse skupaj pa dobro premešamo. Nato stepemo sladko smetano in ji dodamo čokoladno mešanico. Kremo nalijemo na ohlajen biskvit in ga postavimo v hladilnik.
Nato se lotimo priprave druge kreme. Najprej v hladni vodi namočimo lističe želatine. Borovnice, sladkor in limonin sok segrejemo skoraj do vretja in zmesi dodamo zmehčano želatino ter dobro premešamo. Nato stepemo sladko smetano in ji dodamo mascarpone sir ter grški jogurt. Na koncu previdno dolijemo še borovničevo zmes in vse skupaj dobro premešamo. Kremo lahko vlijemo na čokoladno kremo.
Sledi še zadnja plast. Dobro stepemo sladko smetano in ji dodamo mascarpone sir ter semena, postrgana z vanilijevega stroka. Vse skupaj premešamo in vlijemo na borovničevo kremo.


Torto pustimo stati v hladilniku najmanj 5 ur, da se dobro učvrsti, najbolje pa je, da jo pustimo v hladilniku kar čez noč. Nato jo okrasimo s svežim jagodičevjem in sladkorjem v prahu ter postrežemo.

* Po receptu Ele Leskovar iz Slovenske Bistrice, dijakinje Gimnazije Celje Center in vzporedno tudi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje