Boč: Z odkritjem spominskega obeležja zahvala osamosvojiteljem

Območni združenji veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah in Slovenska Bistrica sta pri antenskem stolpu na vrhu Boča in na steni depandanse pri Planinskem domu na Boču odkrili spominski plošči.

Kot je na odkritju plošče pri depandansi povedal predsednik OZVVS Šmarje Anton Šturbej so se za postavitev plošče odločili v spomin na osamosvojitveno vojno in raketiranje oddajniku na vrhu Boča. »Odkritje spominske plošče je namenjeno vsem pripadnikom Teritorialne obrambe Šmarje pri Jelšah za njihov prispevek v vojni za Slovenijo«, je med drugim dejal Šturbej. »Mineva 30 let od dogodkov, med katerimi smo uporabili praktična znanja vojskovanja, za katere nismo nikoli mislili, da jih bomo uporabili. Še najmanj pa proti Jugoslovanski narodni armiji, v kateri smo služili vojaški rok«, je dejal Šturbej. Nadaljeval je, da napad na oddajnik na Boču za tiste, »ki smo spremljali dogodke v vojni za Slovenijo iz ure v uro. Vendar je ta napad sprožil še dodatno iskrico, da branimo in obranimo svojo državo«. Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so bili udeleženi v osamosvojitveni vojni ter pred kratkim preminulemu Marjanu Čuješu, kateri si je zelo prizadeval za postavitev spominske plošče.

Osrednji govorec na dogodku je bil podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Venčeslav Ogrinc, ki je orisal dogodke ob osamosvajanju in poznejši vojni za Slovenijo. Izpostavil je, da sta veliko vlogo odigrali takratna Ljudska milica in Teritorialna obramba. Spomnil je, da se je 2. julija 1991, na dan napada na oddajnik na Boču, zgodilo še veliko pomembnih dogodkov, ki so usmerili tok vojne. Med drugim je teritorialni obrambi ta dan uspelo zajeti skladišče vojaške opreme v Ložnici pri Slovenski Bistrici, s čemer so teritorialci pridobili ogromno orožja. Prav tako so ta dan obranili mejni prehod Šentilj. Prisotne na slovesnosti je pozdravil tudi Damir Žagar, ki je bil med vojno poveljnik enote JLA na Boču, a jo je mirno predal slovenski vojski in prestopil na njeno stran. Kar nekaj besed zahvale slovenski državi je povedal Ivan Drašković predstavnik vojnih veteranov iz Krapinsko-zagorske županije, sicer sosed, ki živi tik ob meji na hrvaški strani v bližini Rogatca. Spominsko ploščo so odkrili Leopold Šturbej, predsednik OZVVS Slovenska Bistrica Miran Krušič ter Venčeslav Ogrinc. Organizatorji dogodka so poskrbeli tudi za kulturni program, nastopila je vokalna skupina Šentrog, mladi recitator iz poljčanske šole, odkoder je tudi mlada pevka Jerca Jug, na harmoniko je zaigrala Teja Ivkić iz naših krajev. Prireditev, ki so jo oplemenitili praporščaki po vodstvo Franca Eisenkolerja, je povezoval Darko Pepevnik, tudi veteran vojne za Slovenijo. (Jože Strniša)