Blitva na vrtu uspeva celo leto

Sorodnica špinače in rdeče pese, ki ju presega v svoji nezahtevnosti vzgoje. Prinaša še več pridelka kot špinača, na vrtu uspeva čez celo leto. Pozno poletna setev nam daje vir zelenega tudi čez zimo, predvsem pa zgodaj spomladi. Z rednim obiranjem uživamo v njenih svežih, nežnih mladih listih.

Blitvo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za sadike, blitvo sejemo že v mesecu februarju po tem načinu. Direktno na gredice jo sejemo od meseca marca do avgusta. Navadno sta dovolj dve setvi letno – spomladanska, ki daje pridelek poleti in poletna, ki daje pridelek jeseni in čez zimo. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo.

Ko blitva, ki smo jo sadili v sadilni plato, razvije 4-6 pravih listov, jo lahko presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od marca do julija. Na vrt jo lahko presajamo tudi kasneje. Blitvo sadimo na razdalji 10-15 cm narazen, razdalja med vrstami naj bo 40-50 cm.

Blitva navadno zaseda mesto v vrtu kar dober del sezone. Vključimo jo na gredice s solato, čebulo, korenčkom in plodovkami.. Navadno je ne sadimo le v bližino rdeče pese in špinače, saj so si v sorodu.