Bistriško: Kdo se bo potegoval za županski stol?

Lokalne volitve so vse bliže, rok za vložitev kandidatur je 20. oktober. Kdo so doslej znani kandidati za županski stol?

V občini Sl. Bistrica je za zdaj napovedal kandidaturo le aktualni župan dr. Ivan Žagar. Župan občine je že 22 let in se bo potegoval še za en mandat. Ni pa še odločeno, ali bo kandidiral pod okriljem stranke SLS ali kot skupni kandidat več strank. Kaže, da bo imel Žagar na županskih volitvah vsaj enega tekmeca. Kot zanesljivo so ga napovedali v lokalnem odboru Gibanja Svoboda, vendar imena kandidata še ne razkrivajo. Prav tako še ni znano, ali bodo imeli svojega kandidata oz. kandidatko Socialni demokrati.

Pestro predvolilno vzdušje se obeta v Makolah. Dosedanji župan Franc Majcen se je po dveh mandatih županovanja odločil, da poskusi dobiti še tretjega. Preverili smo še nekaj imen: Danilo Lončarič za zdaj morebitne kandidature še ne komentira. Smo pa neuradno izvedeli, da so ga v stranki SDS že podprli kot strankarskega kandidata. Beno Toplak pove, da ga v kraju nagovarjajo tako za kandidaturo za župana kot svetnika. O obojem bo še razmislil. Je pa že odločno potrdil kandidaturo za župana Makol Jožef Trol. Kandidiral bo kot neodvisni kandidat.

V Poljčanah zanesljivo dobijo novega župana ali županjo. Dosedanji župan Stanislav Kovačič je že pred časom napovedal in zdaj znova potrdil, da z županovanjem po 16-ih letih zaključuje.
V boj za župansko mesto se podajajo vsaj trije: to so Zoran Berdnik, ki bo kandidiral kot neodvisni kandidat. Župan Poljčan želi postati tudi Jožef Kohne. Kandidiral bo kot kandidat stranke SLS. Po vsej verjetnosti bo kot neodvisni kandidat kandidiral tudi Janez Šabec. Je pa od tega odstopil Vinko Zobec, ki je sprva prav tako napovedoval boj za županski stol. Kot kandidatka se omenja še dr. Petra Vrhovnik: »Obstaja možnost, ni pa še odločeno. Če bom kandidirala, pa bom zagotovo kot neodvisna kandidatka,« pravi.

V občini Oplotnica se bosta pomerila vsaj dva kandidata. Že pozimi je vnovično kandidaturo kot neodvisni kandidat napovedal Oplotničan Andrej Kos. V septembru pa je tudi aktualni župan Matjaž Orter sporočil, da bo kandidiral še za peti mandat, prav tako s podporo volivcev. Oba sta se pomerila že na županskih volitvah pred štirimi leti, ko je Orter zmagal z 58 % oddanih glasov.

Rok za vložitev kandidatur se izteče čez 10 dni. Do tedaj bo prav gotovo znano še kakšno novo ime. Več o kandidatih pa v novi številki Bistriških novic.