Bistriško: epidemija se umirja, toda v zadnjih dneh spet počasen trend okužb navzgor

V zadnjem mesecu se je epidemija tudi na Bistriškem umirila. Te dni je v tukajšnjih štirih občinah le še od 0,1 do 0,2 odstotka okuženih prebivalcev. V številu to pomeni okoli 55 v občini Sl. Bistrica ter od 4 do 7 v občinah Makole, Poljčane in Oplotnica.
Toda v bistriškem Zdravstvenem domu poudarjajo, da epidemija še traja, da je virus še med nami in da se je treba še držati vseh priporočil in ukrepov, v primeru znakov okužb pa ostati doma.


»Dejansko se je v zadnjem mesecu epidemija umirila na našem območju, ampak poudariti moram, da se v zadnjem tednu ali dveh spet kaže počasen trend okužb navzgor, kar povezujemo z odprtjem vrtcev, šol in trgovin. Tudi z lepim vremenom,« pravi strokovna direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, zdravnica Alenka Antolinc Košat: »Mislim, da so se ljudje z odpravljanjem ukrepov malo sprostili, kar pa se na žalost kaže v tem, da je okužb spet nekoliko več. Bojimo se, da če se bomo preveč sprostili, se zna to vrniti v obliki tretjega vala, ki verjetno ne bo tako velik, kot je bilo oktobra, novembra, decembra – ampak bo pa.«

Kdo in kako dobi dokazilo o prebolelem covidu-19?
Glede na vladno odločitev o potrebnih testiranjih ali dokazilih o prebolelem covidu-19 smo v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica tudi preverili, kdo lahko dobi potrebno dokazilo in kako. Takole pojasnjujejo:
Izvid PCR in HAGT si pacient natisne sam z digitalnim potrdilom preko e-zdravja.
Izvid PCR testa prejme pacient brezplačno pri svojem osebnem izbranem zdravniku.
Če kdo želi dodatno potrdilo o preboleli okužbi, ga dobi v treh dneh prav tako pri osebnem izbranem zdravniku. Tako potrdilo je samoplačniško, pacient ga dobi pri svojem osebnem izbranem zdravniku, zanj bo treba odšteti 20 evrov.

Kaj pa tisti, ki v času okužbe niso bili niti na testiranju niti se niso javili ali oglasili pri osebnem izbranem zdravniku? »Tem potrdila ne moremo izdati, saj je to nestrokovno. Tudi če ima kdo izvid protiteles, mu – po sedaj veljavnih navodilih ministrstva za zdravje in NIJZ in tudi po našem strokovnem mnenju – to potrdilo ne pripada,« dodaja zdravnica. (B. Petelinšek)

Oglas