Bistriška župnija bogatejša za novo knjižnico

V župnijski cerkvi svetega Jerneja so nocoj odprli farno knjižnico. Posvetili so jo dr. Janku Čaru, pokojnemu rojaku, priznanemu jezikoslovcu, ki je imel pomembno vlogo v družbenem in kulturnem življenju na Bistriškem. Da je odprtje potekalo ravno danes ni bilo naključje – pokojni dr. Čar, sicer tudi častni občan občine Slovenska Bistrica, je na ta dan slavil svoj rojstni dan.

Župnik Jani Družovec pojasnjuje: »Želja je, da bi se vse knjige, ki jih v župniji že imamo, uredile in da niso same sebi namen.« Knjige so popisali, sedaj pa jih želijo v branje ponuditi domačinom, zato so se vključili v sistem Cobiss.

Farno knjižnico so uredili v stranski kapeli župnijske cerkve, vse skupaj obsega 1450 knjig. V njej je veliko knjig s področja duhovnega branja, krščanstva in teologije, še več pa leposlovja, tako slovenskih kot tujih romanov, zgodovine in nekaj filozofije. Pa tudi najmlajši, osnovnošolski in srednješolski otroci bodo lahko prišli na svoj račun. Odprta bo ob nedeljah med 10. in 12. uro. Knjige si bo možno izposoditi pred in po maši. To bo javna knjižnica. Nikakor ne konkurenca splošni knjižnici, morda kot dopolnitev malo bolj specifične literature, predvsem s teološkega področja.

Kulturno plat večera so obogatili violinistki Maruša Pučnik in Hana Rajh, Mešani pevski zbor Natanael in člani Literarne sekcije Kulturnega društva Slomšek, čigar eden izmed pobudnikov za ustanovitev je bil prav dr. Čar.

»Če se prestavim v svoja najzgodnejša otroška leta, so že med mojimi prvimi spomini knjige. Bral sem že preden sem se naučil voziti kolo. Knjige so postajale vedno debelejše in zahtevnejše. Vonj knjižnic je bil zame vedno nekaj posebnega, čarobnega,« se svojih otroških spominov spominja bistriški župnik, idejni vodja projekta. (Anja Sobočan)