Bistriška plezalka Lucija Tarkuš želi na Olimpijske igre

Lucija Tarkuš, 17-letnica iz Devine pri Slovenski Bistrici je odlična mlada plezalka v bistriškem Alpinističnem klubu Impol. Lani se je uvrstila v finale na svetovnem pokalu v športnem plezanju v Brianconu ter v Augsburgu zmagala na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti. Njeni cilji segajo še višje.

Lucija je prva v družini, ki se je začela ukvarjati s plezanjem. Po njenih stopinjah stopa tudi mlajša sestra Vesna, starejša sestra Jana trenira odbojko. Kot pove, ji starši stojijo ob strani že od začetka. Mama Jelka je celo naredila izpit za športnega plezalca, da jo je lahko varovala na treningih. Še posebej pa je hvaležna staršem za številne prevoze na treninge in tekme.

Obiskuje športni oddelek na II. Gimnaziji v Mariboru, kar ji pomaga, da lahko nemoteno trenira in hkrati opravlja šolo. Kje bo nadaljevala študij, še ne razmišlja. Lucija pove, da ji osebno največ pomenijo lastni napredki in poprava svojih napak, to jo žene naprej. Za zgled ji je odlična slovenska plezalka Janja Garnbret.

Začetki in treningi

Plezati je začela v drugem razredu osnovne šole. Sprva je bila to bolj igra, od petega razreda trenira bolj resno. Od lani je njen trener Gorazd Hren, ki je bil po njenih besedah ključen za njen napredek. Trenira pet do šestkrat na teden, enkrat ali dvakrat dnevno. Večino treningov opravi v športni dvorani v Slovenski Bistrici in v Velenju. Ob tem ima treninge tudi v večjih plezalnih centrih po Sloveniji (Ljubljana) ali v tujini (Graz), kjer so pogoji boljši.

Se bo pa to verjetno kmalu spremenilo z novim Plezalnim centrom v Slovenski Bistrici, katerega gradnja se bo začela kmalu. »Nov plezalni center bi mi pomenil izredno veliko. Pogoji na naši steni so za časom in ravno zaradi tega se moramo voziti drugam, za kar gre veliko časa. Več treningov bi tako lahko opravila doma na boljši steni, kar bi mi zagotovo koristilo. Zelo se ga veselim in upam, da bo projekt čim prej in dobro izpeljan.« Lucija z veseljem pleza tudi v skali, ko je le čas. V Sloveniji sta njeni najljubši plezališči »Kotečnik« in »Mišja peč«. Sicer pa so odlična plezališča tudi v tujini. Všeč ji je plezališče v Margalefu v Španiji in Arco v Italiji.

Več o Lucijinih uspehih v minuli sezoni, letošnjih ciljih in kaj počne v prostem času pa v februarski številki Bistriških novic. (D.G., foto: osebni arhiv L.T.)

Oglas