Bistričanka Teja Tropan: Judo, matematika in peka slaščic

23-letnica iz Kostanjevca pri Slovenski Bistrici trenira judo v bistriškem Judo klubu Impol. Marca je v Novi Gorici postala članska državna prvakinja v kategoriji do 52 kilogramov. V začetku aprila je nastopila na Grand Slamu v turški Antalyji, kjer je morala priznati premoč Turkinji Zelihi Cinci. V sredini aprila je nastopila na članskem Evropskem prvenstvu na Portugalskem, kjer je prav tako izgubila uvodno borbo v kategoriji do 52 kilogramov. Kot nam je povedala, je glavni cilj za letošnjo sezono, da bi začela redno tekmovati na velikih članskih tekmovanjih na mednarodnem nivoju in osvajala rezultate. Kot vsi športniki si tudi Teja želi, da bi se »covid situacija« umirila in da bi tekmovalna sezona potekala normalno. V prihodnosti pa si tako kot vsi športniki želi uvrstitve na Olimpijske igre. A do tja je še dolga pot in veliko trdega dela.

Treningi in rezultati v minuli sezoni

Trenira dvakrat dnevno pod vodstvom Kristine Vršič. V klubu nima sparing partnerk svoje kategorije. Pomagata ji dve mlajši punci, drugače pa večinoma trenira s fanti. Prav zaradi tega nekajkrat na teden trenira tudi v Celju pri Judu klubu Sankaku. Minula judo sezona je bila iz tekmovalnega vidika posebna, saj je bil program v drugi polovici zelo skrajšan. Kot največji uspeh si Teja šteje peto mesto na Svetovnem članskem pokalu v Bratislavi, ki ga je osvojila februarja lani.

Bila je hiperaktiven otrok

Nad judom se je navdušila ob predstavitvi tega borilnega športa v prvem razredu osnovne šole. Kot pove, so bili doma starši nekoliko presenečeni ter v smehu nadaljuje, da glede na to, kako hiperaktiven otrok je bila, je bila odločitev pravilna. Do 7. razreda OŠ je trenirala tudi ples, sprva v Mariboru in nato v Slovenski Bistrici, vendar je nato zaradi stiske s časom sklenila, da se bo posvetila le judu. Z judom se ukvarja tudi njen štiri leta mlajši brat Luka, v svoji mladosti se je ukvarjal tudi Tejin oče.

Z veseljem dela z otroki

Uspešno je zaključila športni oddelek na II. gimnaziji v Mariboru, zdaj študira matematiko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Doda: »Če sem iskrena, se še nisem natančno opredelila, kaj si želim početi v življenju, vendar sem prepričana, da bo to delo z otroki ali v pedagoški smeri ali na športnem področju – to je tisto, kar me zares veseli in v tem uživam.« V preteklosti je v klubu trenirala skupino mlajših otrok, a zaradi vseh tekem, priprav in šole ni šlo.

Več o prehrani v judu, združljivosti juda z »ženstvenostjo« ter prostem času, pa v trenutni aprilski številki Bistriških novic. (D.G., foto: osebni arhiv T.T.)

Oglas