Bistričanka Maja Krušič skrbi za komunikacijo na evropski ravni

Maja Krušič je ambiciozna in delovna Bistričanka, ki je v času predsedovanja Slovenije Svetu EU uradna govorka za področja znanosti, raziskav, izobraževanja, mladino in šport.

Kakšen izziv vam predstavlja tovrstno delo?
Uradno govorstvo je velik izziv, odgovornost in hkrati priložnost. Pokrivam zahtevna področja, ki pa so zaradi covida še bolj pod udarom. Izobraževanje in aktualno odpiranje/zapiranje šol, novi načini poučevanja, zaupanje v znanost z razvojem cepiva, položaj mladih in situacija v športu so ravno zaradi covida bolj v ospredju kot bi bila sicer na ravni EU.
Prav tako so to področja, ki se dotaknejo vsakega državljana, zato je toliko bolj pomembno, kako komuniciraš. Še posebej na evropski ravni, ko uradno govorstvo predsedovanja pomeni, da podajaš sporočila v imenu 27 držav članic. Skratka delo je zame velik izziv, s katerim pa hkrati osebnostno rastem.

Kaj vse pravzaprav obsega vaše delo?
Moje delo je skoraj vsak ‘glas’, ki ga posredujemo v javnost na temo predsedovanja na področjih, ki jih pokrivam na ministrski ravni. Ta glas moramo redno usklajevati s stalnim predstavništvom v Bruslju in s številnimi drugimi akterji.
Skrbim za celotno komunikacijo predsedovanja, od zasnove in strategije do izvedbe na pristojnih področjih. Pripravljam EU vsebino, usmeritve, sporočila, objave na komunikacijskih kanalih ministrstva in predsedovanja. Potem je tudi pokrivanje aktivnosti ministrice v tujini.
Še vedno pa pokrivam tudi podjetnost v izobraževanju, področju, ki je nujno potrebno za mlade, za našo prihodnost in to je še vedno moja strast.

Kako vas je pot pripeljala do sedanje službe?
Začela sem na ministrstvu, v službi za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve sem službovala 8 let, sprva kot svetovalka na evropskem področju, bila članica Odbora EU za izobraževanje, nato uradna govorka prvega predsedovanja, in potem vodja mednarodnih odnosov z javnostmi. Iz evropskih zadev sem se nato predstavila na nacionalni del, na Uradu za razvoj izobraževanja sem vodila različne evropske projekte na področju transverzalnih kompetenc, bila članica Delovne skupine Evropske komisije za transverzalne veščine in začela pospešeno spodbujati podjetnost v izobraževanju.
Organizirala sem prvi festival podjetnosti, sledila je ustanovitev nacionalnega strateškega sveta za podjetnost, s katerim bomo, upam, dali večji zagon področju in spremenili način razmišljanja in poučevanja v šolskem prostoru.
Pred 8. leti sem ustanovila tudi svoje podjetje za strateško komuniciranje in odnosi z javnostmi, ker sem dobila vedno več povpraševanj s strani podjetij za svetovanje na področju zahtevnejšega, korporativnega, globalnega komuniciranja.

(Intervju si v celoti preberite v tiskani izdaji Bistriških NOVIC)

Oglas