Bezgova marmelada

Sestavine:

  • od 8 do 10 bezgovih cvetov
  • 1 limona
  • 600 g sladkorja
  • 1 vrečka želina

 

Bezeg naberemo v sončnem vremenu. Najprej očistimo bezgove cvetove vendar jih ne umivamo, samo potresemo. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Pred vlaganjem kozarce za marmelado za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Dodamo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem.

Vse o 22-letki Radia Rogla najdete na spletni strani www.letka.si