Bazilika v vrtu najbolje uspeva v bližini paradižnika

Bazilika je enoletnica, ki pri nas zaradi prenizkih temperatur ne prezimi. Zato jo vzgajamo iz sadik ali z direktno setvijo na gredice. Najboljša je vzgoja iz sadik in za ta namen sejemo baziliko od sredine marca do konca aprila v lončke.

Bazilika je zelo primerna tudi za vzgojo v lončnih zasaditvah.

Najbolj optimalen čas presajanja bazilike je sredina maja, ko na vrt presadimo plodovke. V tem času so tudi že dovolj razvite, da brez težav prenesejo spremembo presajanja. Ker je bazilika občutljiva na mraz, s presajanjem ne hitimo. Sadimo jih na razdalji 30 cm med posameznimi rastlinami, saj se precej razveja.

Baziliko na vrtu najbolje vključimo tako, da jo sadimo v bližino plodovk, predvsem paradižnika. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Bazilika s svojimi eteričnimi olji odganja škodljivce, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek na plodovkah.

Baziliko obiramo celo sezono, postopoma, ko jo potrebujemo. Na prostem jo pobiramo od konca maja do konca avgusta. Obiramo starejše liste, mlajše pustimo za nadaljnjo rast. S trganjem rastnih vršičkov nadzorujemo njeno razrast. Pazimo le, da je na začetku sezone ne oberemo preveč naenkrat, da imamo njene aromatične liste konstantno na voljo.

Pri zeliščih največ dobimo pri sveži uporabi. S sušenjem bazilika izgublja svoje aromatične sposobnosti, zato je naj bolje baziliko shraniti v obliki pesta.

Oglas