Barbara Soršak, Unitur: “Delo v turizmu mi še vedno vsak dan znova ponuja izzive”

Barbara Soršak. Izvršna direktorica Uniturja pravi, da je turizem njen način življenja, saj že skoraj tri desetletja pomaga soustvarjati zreški turizem. Z njim je pravzaprav povezana že od malih nog, ko je blizu Rogle preživljala konce tedna in počitnice. 

Gospa Barbara, večkrat ste dejali, da je turizem vaš način življenja. Že več kot dve desetletji delate v turizmu, večinoma prav v Zrečah. Pa vas je kdaj zamikalo, da bi šli drugo pot?
Po zaključenem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer Turizem na takratni prvi in Mednarodno poslovanje na drugi stopnji, sem prvo zaposlitev sicer poiskala v podjetju Kovinotehna na oddelku za mednarodno trgovino, vendar pa sem že po letu in pol sprejela nov izziv v delniški družbi Unior, natančneje v njegovem programu Turizem, kjer ostajam vse do danes – torej zdaj že skoraj tri desetletja. Po vodilnih položajih v prodaji in marketingu ter wellnessu sem leta 2013 sprejela položaj direktorice Uniorjevega programa Turizem, po izločitvi le-tega v samostojno podjetje Unitur leta 2017 pa položaj izvršne direktorice družbe Unitur.
Težko je napovedati prihodnost, vendar pa lahko z gotovostjo trdim, da mi delo v turizmu še vedno vsak dan znova ponuja izzive. Prepričana sem, da bomo skupaj z ekipo prijaznih, gostoljubnih in srčnih sodelavcev še naprej navduševali goste in obiskovalce naših centrov ter utrjevali položaj vodilnega turističnega ponudnika v destinacijah Rogla – Pohorje in Pohorje, pa tudi širše.

Že od malih nog ste povezani z zreškim turizmom. Blizu Rogle ste preživljali počitnice in vikende. Kako so ti dnevi na Rogli zaznamovali vašo poklicno pot?
Lahko rečem, da sta mi aktiven življenjski slog in ljubezen do narave položena v zibelko in pisana na kožo. Od malega namreč svoj prosti čas, sama ali z družino in prijatelji, preživljam aktivno v naravi ter pogosto tudi v družbi gostoljubnih domačinov. Ravno njihova neomajnost in klenost, ki ju zahteva vsakdanjik na Pohorju, me je utrdila v prepričanju, da je sreča v življenju sestavljena iz kombinacije zasebnih in poslovnih elementov ter da jo oblikujemo vsak zase in skupaj z ljudmi, ki nas obkrožajo – doma in v službi, v lokalnem okolju ali na potovanjih po svetu. Ves čas opazujemo in se učimo ter nova znanja in spoznanja prenašamo v svoj vsakdan in vsakdan tistih, ki nas obkrožajo.

Tudi sneg vam je zelo blizu, ne nazadnje ste učiteljica smučanja. Na Rogli danes gostite velike dogodke in smučarske tekme. Na katerega ste še posebej ponosni?
Zimski športi, predvsem alpsko smučanje, so mi še posebej blizu, saj sem v otroštvu velik del zimskega prostega časa preživela na smučišču, kjer sem med drugim smučanje tudi trenirala in poučevala. Danes je tega prostega časa sicer manj, vendar pa ga z družino še vedno, sploh med vikendi in v času zimskih šolskih počitnic, preživljamo aktivno na snegu.
Z veseljem spremljam športne dogodke, ki se odvijajo na Rogli in v Sloveniji ter stiskam pesti za naše šampione. Dva svetovna pokala v teku na smučeh in deset svetovnih pokalov v deskanju na snegu so – poleg številnih evropskih in drugih tekmovanj – velik dosežek za Roglo in Slovenijo v celoti, zato smo še kako ponosni za zaupanje, ki nam ga izkazujeta mednarodna smučarska federacija in nacionalna panožna zveza.

Daljši pogovor z Barbaro Soršak na temo zreškega turizma in prihodnosti le-tega, pa tudi o tem, kje sama preživlja dopust, pa preberite v novi številki lokalnega časopisa NOVICE.

Oglas