Ansambel Galama: »Kadar nastopamo, naredimo pravo galamo«

Miha Kropec, Filip Frešer, Klemen Smogavec in Miha Mohorko so mladi glasbeniki, ki družno ustvarjajo glasbo v poljčanskem Ansamblu Galama. Štirje mladi fantje, se, kadar jih ne druži glasba, v svojih prostočasnih dejavnostih zelo razlikujejo. Najstarejši član ansambla je Miha Mohorko, ki poje drugi bas v ansamblu in igra na klaviature. V prostem času igra tudi harmoniko, sprehaja psa , še posebej rad pa ima kurentovanje, ki ga ne zamudi nobeno sezono. Kitarist in vokalist drugega tenorja v ansamblu je Klemen Smogavec, ki ob jutrih in večerih skrbi za živali na kmetiji, njegov hobi pa je izdelovanje izdelkov iz lesa. Filip Frešer, najmlajši član, v ansamblu igra bariton in bas kitaro, zraven pa poje prvi bas. V prostem času rad igra odbojko in nogomet, igrati pa zna tudi harmoniko. Ansambel Galama pa vodi mlad in zagnan harmonikaš Miha Kropec, ki poje prvi tenor v ansamblu. Veščine in spretnosti igranja na harmoniko rad predaja ostalim, znajde pa se tudi ob bobnih. V prostem času rekreativno trenira tudi boks.

Kaj pravzaprav pomeni vaše ime?

Za ime ansambla je najbolj zaslužen kitarist Klemen Smogavec. On je prišel na idejo, da bi se imenovali Ansambel Galama, to pa zato, ker kadar nastopamo, vedno naredimo pravo galamo. Sicer pa galama predstavlja veliko pozitivne energije, ki jo dajemo ljudem na vseh naših nastopih.

Kako dolgo že ustvarjate skupaj?

Z vajami smo začeli leta 2016, sprva smo bili trije – Klemen Smogavec, jaz in nekdanji basist. Basist je kasneje imel druge načrte za življenje, zato smo se sporazumno razšli. S Klemnom sva tako ostala sama, v srednji šoli pa sva spoznala današnjega basista Filipa. V začetku leta 2018 pa se nam je pridružil pevec Miha Mohorko, takrat smo začeli skupaj ustvarjati kot Ansambel Galama.

Vaša pesem Jagoda govori o ljubezni. Čemu?

Ljubezen je pomemben člen v življenju. Skozi ljubezen se rojevajo čustva, skozi njih pa besedila naših pesmi. Vsi štirje smo mladi fantje, ki skozi življenje odkrivamo kaj sploh ljubezen je. Čutimo jo na različne načine, kot nekakšno strast do vsega, kar nas obdaja.

Kakšni so vaši črti za vnaprej?

Za letos si želimo, da bi lahko začeli nastopati pred ljudmi. Želimo si, da bi zdravstveno stanje dopuščalo glasbene festivale in da bi lahko na kakšnem nastopili. Delamo pa tudi na tem, da bi izdali tri pesmi z videospotom. Dolgoročno gledano se vidimo na odrih širom Slovenije in tujine. Želimo si, da bi nam uspelo izdati čim več svojih pesmi, izvesti čim več nastopov in da bi slovensko narodno-zabavno glasbo še bolj približali mladim generacijam. Na svoji glasbeni poti bomo delali počasi, vsako stvar temeljito premislili in delali z glavo. Veseli smo, da imamo okrog sebe same izkušene glasbenike, ki nam dajejo veliko nasvetov in nas vodijo na pravo pot, kar je velik privilegij.

Več o Ansamblu Galama pa v marčevski številki Bistriških novic. (A. Sobočan)