Ansambel Dar iz Zreč: “Občutki po zmagi na Festivalu Vurberk so bili vrhunski!”

Ansambel Dar iz Zreč. Na 30. Festivalu Vurberk, kjer so se predstavili s skladbo ‘Pa kaj, če se zgodi’, so postali absolutni zmagovalci: prejeli so zlatega zmaja, plaketo Lojzeta Slaka za najboljšo izvedbo v celoti in nagrado občinstva.

Nagrade so pred dnevi pokazali tudi Blažu Švabu in Alji Tihle, voditeljema oddaje Pod Roglo se poje in igra na Radiu Rogla.

Kako je bilo na festivalu Vurberk?
Pravzaprav nimamo besed. Bilo je odlično, vrhunsko vzdušje, posebna energija med glasbeniki … Prispeli smo na vroč poletni popoldan, kasneje nas je ohladil naliv, kar smo izkoristili za priprave na nastop in druženje z drugimi glasbeniki. Že na predizboru smo si dokazali, da zmoremo, zato na festivalu ni bilo velike treme. Z nami so bili tudi sorodniki in prijatelji, ki so naš nastop podprli v velikem številu, kar nam je dalo še dodatnega zagona.

Kakšen je bil občutek, ko so vas med podelitvijo nagrad začeli klicati na oder?
Pogovarjali smo se z drugimi glasbeniki, ko je nekdo kar naenkrat poklical: Ansambel Dar! In Matic je že tekel s harmoniko na oder … Da smo bili tako uspešni, nismo slutili, čeprav so nas organizatorji pred podelitvijo opozorili, naj pripravimo inštrumente, kar je navadno dober znak. Občutki so bili vrhunski.

Kako je nastajala zmagovalna pesem?
V sodelovanju z Bojanom Lugaričem, ki mu zaupamo že od svoje prve pesmi. Z njim že leta delamo v studiu. Ker vemo, da piše tudi odlične skladbe, je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bomo prosili, da napiše melodijo tudi za nas. Besedilo pesmi je napisal član ansambla Rok Zorko.

Kaj vam pomeni plaketa Lojzeta Slaka?
Plaketa je potrditev strokovne komisije, torej ljudi, ki so v narodnozabavni glasbi že mnogo let in se nanjo zares dobro spoznajo. Ko ti ljudje dajo potrditev, glasbeniku nekoliko zraste perje.

Kaj vam pomeni nagrada občinstva?
Z nami je bilo veliko prijateljev, ljudi, ki nas spremljajo že od vsega začetka in nas podpirajo, vsem smo neizmerno hvaležni. Pa seveda tudi ostalemu občinstvu, saj so za nas glasovali tudi ljudje, ki na Vurberk niso prišli zaradi nas. Na koncu so odločale malenkosti.

Kaj vam pomeni zlati zmaj?
Zlati zmaj je nagrada, ki si jo želi vsak ansambel. Je potrditev, da moramo delati še naprej dobro, kakovostno glasbo in se truditi za svoje občinstvo.

Kdo od drugih ansamblov vam je bil všeč?
Težko izpostavimo samo en ansambel, saj so bili vsi zelo dobri. Kot je že na predizboru povedala strokovna komisija, so imeli zelo težko delo in s tem se strinjamo. Presenečeni smo nad kakovostjo glasbe.

Kako boste preživeli počitnice?
Imeli bomo veliko nastopov, a upamo, da nam bo uspelo oditi na zaslužene počitnice.

V vročini nas ohladi tudi hladen tuš. Pa ste ga kdaj vi že doživeli tudi v prenesenem pomenu?
Nekoč, na začetku naše glasbene poti, smo prišli na oder in pozdravili vse zbrane, rekoč: Vse najboljše vam želi ansambel Glas! (smeh)

Oglas