V Slovenski Bistrici odkrili enega največjih nasadov konoplje

V opuščenem industrijskem objektu v Sl. Bistrici so vsaj leto dni vzgajali prepovedano konopljo. Zaradi tehnično dovršenega postopka in velikih količin sumijo, da gre za organizirano kriminalno združbo, ki je drogo vzgajala ne le za slovenski ampak tudi za evropski trg.

Ilegalna proizvodnja v opuščenem objetku
Mariborski kriminalisti so včeraj razkrili podrobnosti enega največjih zasegov droge na območju PP Maribor v zadnjih letih. V Slovenski Bistrici so prejšnjo sredo, 8. novembra, opravili hišno preiskavo v sicer opuščenem industrijskem objektu. Trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, pa so odvzeli prostost. V gospodarskem poslopju, na 900 kvadratnih metrih, so namreč v posebej prirejenih prostorih ilegalno gojili skoraj 1800 sadik konoplje. S takšnim nasadom bi lahko zaslužili vsaj 1,8 milijona evrov, oz. še enkrat več, če bi prodali drogo na »drobno«.

Hidroponična vzgoja omogoča pridelek 4-krat letno
»Osumljeni  bi lahko iz ene rastline konoplje pridelali vsaj 200 g kvalitetnih vršičkov prepovedane droge konoplje in bi s takšnim nasadom, upoštevajoč, da je bilo pri hišni preiskavi zaseženih 1781 sadik, lahko pridelali  vsaj  356  kg prepovedane droge konoplje. S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovil tri do štiri krat. Ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kg prepovedane droge konoplje, ki bi bila pridelana na tak način (skunk), bi zagotovo zaslužili vsaj 1,7 milijona evrov, v kolikor bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu na »debelo«. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj 1 gram na ta način pridelane prepovedane droge, na črnem trgu stane 10 € in bi tako lahko zaslužili 3,5 milijona evrov,« je pojasnil vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Zasežena droga
Zasegli so jim tudi okrog 27 kilogramov skunka oz. 57 paketov, pripravljenih za prodajo, s čimer bi pridobili najmanj 150- do 300-tisoč evrov. Prav tako so zasegli denar ter več sijalk, filtrov in drugih pripomočkov za proizvodnjo prepovedane konoplje.
Vsi trije osumljenci so pridržani in jim preti zaporna kazen od 1 do 10 let.

Prehitro razkritje v javnosti
»Ključno je, da smo dejansko naleteli na posebej prirejen prostor za vzgojo te droge, ki je bil tehnično dovršeno izdelan. Samo zasežena oprema predstavlja vrednost 100 do 150 tisoč evrov. Posledično sumimo, da je v ozadju organizirana kriminalna združba. Na žalost pa zaradi predčasnega razkritja v javnosti tega s preiskavo nismo uspeli potrditi in nam verjetno tudi ne bo uspelo,« pravi Robert Munda, ki v svoji karieri še ni naletel na tako velik zaseg droge – tako po tehnični dovršenosti proizvodnje kot tudi po količini zasežene droge. (Foto: PP Maribor)