Predsedniške volitve 2017 – drugi krog (V ŽIVO)

Kako smo glasovali na Štajerskem?

Novi stari predsednik Republike Slovenije je Borut Pahor. V drugem krogu predsedniških volitev ga je podprlo skoraj 53 odstotkov volivcev, njegovega nasprotnika Marjana Šarca pa 47. V celotni državi se je na volitve odpravila slabih 42 volilnih upravičencev.

KONJIŠKO:

Če bi odločal konjiški volilni okraj, bi dobili novega predsednika.
Na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem je večina volivcev svoj glas dala Marjanu Šarcu. Marjan Šarec je zmagovalec volitev v konjiškem volilnem okraju. Na območju občin Sl. Konjice, Zreče in Vitanje je zanj namreč glasovalo dobrih 51 odstotkov volivcev, ki so danes prišli na volišča. Borut Pahor je zbral slabih 49 odstotkov glasov.
Na volišča je tokrat odšlo manj volivcev kot 22. oktobra – glasovalo je 43 odstotkov volilnih upravičencev, odstotek manj kot v prvem krogu.

CELJSKO:

Celjani so v večini podprli Boruta Pahorja. V prvem okraju je Pahorja podprlo 51,5 odstotka volivcev, Marjana Šarca pa dobrih 48 odstotkov.
V okraju Celje II, kamor v Celju spada Lava pa tudi volivci iz okolice Celja – Štor, Vojnika in Dobrne, so v večini podprli Boruta Pahorja – namenili so mu skoraj 57 odstotkov glasov, Šarcu pa 43 odstotkov. V Celju se je na volišča odpravilo dobrih 38 oziroma 36 odstotkov volivcev.

BISTRIŠKO:

Tudi Bistriško je bolj kot spremembi naklonjeno dosedanjemu predsedniku. A zgolj za odtenek. Precej izenačen izid v drugem krogu predsedniških volitev je bil – podobno kot v Sloveniji – tudi v volilnem okraju Slovenska Bistrica. Borutu Pahorju so volivke in volivci naklonili dobrih 52 % glasov, Marjanu Šarcu pa torej nekaj nad 47%.

Volitve je tudi v občinah Slovenska Bistrica, Makole, Poljčane in Oplotnica zaznamovala nizka volilna udeležba. Od skupno več kot  30. tisoč volilnih upravičencev v tem okraju jih je svoj glas za predsednika oddalo 40 % – torej zelo podobna udeležba kot je bila zabeležena v Sloveniji.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO:

V Šmarju pri Jelšah, kjer glasujejo iz občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Kozje, Rogatec, Bistrica ob Sotli, je bilo tudi  tesno.  Borut Pahor je dobil 51,90 odstotka, Šarec pa 48,10. Volilna udeležba je bila nizka, 37-odstotna.

ŠENTJURSKO:

Tudi večina volivcev na Šentjurskem je še en mandat dala Borutu Pahorju.
Za Boruta Pahorja je na območju občin Šentjur in Dobje glas oddalo 51 odstotkov volivcev. Marjan Šarec je torej poražen v šentjurskem volilnem okraju, kjer je dobil slabih 49 odstotkov glasov.

Tudi tukaj volilna udeležba ni presegla tiste iz prvega kroga: na volišča je danes odšlo manj kot 44 odstotkov volilnih upravičencev.

MARIBOR:

Borut Pahor je zmagal tudi v Mariboru. Skupaj ga je podprlo slabih 56 odstotkov, Marjana Šarca pa dobrih 44 odstotkov volivcev. Na volišča se je odpravilo dobrih 37 odstotkov Mariborčanov.

Podrobno o rezultatih glasovanja na predsedniških volitvah tudi v jutrišnjih informativnih oddajah na Radiu Rogla in spletnem portalu novice.si.