Mladi Bistričani so regionalni zmagovalci akcije Varno na kolesu

V Gorišnici so dopoldne razglasili regijske zmagovalce akcije Varno na kolesu in od tam za Slovensko Bistrico prihaja razveseljiva vest: Na območju Podravja in Pomurja je največ točk in s tem donacijo v višini 300 evrov dobila OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Program Varno na kolesu letos poteka že peto leto. V tem času je združil več kot 10 tisoč učenk in učencev. Letos sodeluje 87 šol po Sloveniji. Osnovni namen programa pa je varnost, predvsem najmlajših. Vključeni so tisti učenci, ki se v tekočem šolskem letu šele pripravljajo na kolesarske izpite in s tem v novi vlogi vstopajo v promet.
S program poleg varne vožnje spodbujamo uporabo ustrezne kolesarske opreme in na splioh kolesarjenje, ki je, vemo, koristno za zdravje, koristno za okolje. Vse te vsebine smo skušali zajeti v okviru nalog, ki so jih otroci opravljali na tem tekmovanju,« je pojasnila vodja programa Varno na kolesu Tanja Medved.

Ne pozabi na čelado!
Bistriška ekipa se bo skupaj z drugouvrščeno ekipo uvrstila še na zaključno prireditev akcije Varno na kolesu, ki bo maja v Ljubljani. Sicer pa ob tem spomnimo še na novost za mlade kolesarje, ki je v letošnjem letu vstopila v veljavo.
»Kolesarska čelada, ki je bila nekoč obvezna za otroke do 14. leta, je po novem obvezna za vse mlade do 18. leta. Sicer pa skozi naše vsebine želimo spodbujati otroke, da tudi v kasnejšem obdobju uporabljajo čelado in morda opozorijo tudi starejše, da jo je koristno nositi. Tako da se tega navadimo, da postane to del našega življenja. Saj; glava je samo ena, posledice, ki jih lahko pusti padec, pa so lahko zelo hude,« še doda Tanja Medved.
Osnovne šole, ki so na področju Podravja in Pomurja zbrale največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejele donacije so poleg prvouvrščene OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica še drugouvrščena OŠ Sv. Tomaž (ki je prejela donacijo 200 evrov), tretje mesto pa je zasedla gostiteljica današnje prireditve, OŠ Gorišnica, ki si je prislužila donacijo v višini 100 evrov.