Mali boksarski priročnik za obiskovalce Grand Prix Slovenske Konjice 2017 – V. del

Ker bomo Štajerci gostili tekmo za svetovni pokal v boksu, moramo obvladati boksarske izraze. Na Radiu Rogla skupaj s promotorjem boksa in predsednikom Grand Prix Slovenske Konjice 2017 Nanijem Matjašičem vsak dan spoznamo novega.

DVOBOJI
Boksarski dvoboji se odvijajo v ringu, med seboj se merita borca iz iste kategorije. O zmagovalcu odločajo sodniške točke, borba pa se lahko konča tudi s tako imenovanim knockoutom (KO, poraženi borec se ne dvigne v času sodnikovega štetja) ali tako imenovanim tehničnim knockoutom (TKO, tekmovalec je poškodovan ali preveč izmučen, da bi nadaljeval borbo).

RUNDE
V amaterskem boksu imajo borbe po tri runde, ki trajajo po tri minuti. Pri teh borbah sodniki upoštevajo predvsem tehnično podkovanost: čiste zadetke in pravilno izvedbo udarcev, pri čemer moč udarcev ni tako zelo pomembna. V svetu profesionalnega boksa, borbe trajajo deset do 12 rund po tri minute.
Med vsako rundo je 60 sekund (ena minuta) premora, v katerem se lahko boksarja rahlo spočijeta in s trenerjema na hitro dogovorita za taktiko v naslednji rundi. Deset sekund pred koncem vsake runde na kratko zazvoni zvonec. Boksarja takrat po navadi “stopita na plin” in v zadnjih sekundah vsake runde poskrbita še za dodatno zanimivost in dinamičnost dvoboja.

OPREMA
Uporabljajo se rokavice različnih velikosti in iz različnih mas. Vrsta rokavice se določi za posamezen dvoboj. Manjše in lažje rokavice so načeloma nevarnejše, saj je z njimi možno zadajati močnejše udarce. Pod rokavicami se nosi povoje (bandaže), ki dodatno ščitijo in podpirajo kosti v dlaneh in zapestju. Tekmovalci so obuti v posebne čevlje in nosijo ščitnik za zobe. Boksarji (razen mladih) nastopajo brez čelade in obvezno z razgaljenim zgornjim delom telesa.

KATEGORIJE
Tekmovalci tekmujejo ločeno po kategorijah, ki so določene glede na telesno težo boksarja.
Kategorije pri boksu so: mušja (do 52 kg), bantamska (do 56 kg), lahka (do 60 kg), polvelterska (do 64 kg), velterska (do 69kg), v kateri je nastopal Dejan Zavec, srednja (do 75 kg), poltežka (do 81 kg), težka (do 91 kg) in supertežka (nad 91 kg).

BOKSARJEV KOT IN BRISAČA V RINGU
Pred dvobojem je vsakemu boksarju znotraj ringa dodeljen kot, v katerem med rundami počiva in dobiva navodila trenerja. Poleg trenerja so običajno ob kotu z njim še pomočnik trenerja (če ga borec ima) in zdravnik, ki skrbi za zdravstveno oskrbo boksarja.
Ljudje ob kotu so pomembni tudi zato, ker lahko, če smatrajo, da boksarju grozi nevarnost trajne poškodbe, dvoboj takoj prekinejo. Če v ring iz boksarjevega kota prileti njegova brisača, to pomeni takojšnjo prekinitev dvoboja na njegovo škodo. Boksar je v tem primeru poražen s tako imenovanim tehničnim knockoutom. V povezavi s tem dejanjem se večkrat uporablja besedna zveza vreči brisačo v ring, kar pomeni brezpogojno predajo.

OSNOVNI UDARCI
Obstaja ogromno različnih udarcev, pri čemer so trije najpogostejši oziroma osnovni.
Direkt: Močan udarec naravnost, z zadnjo roko. Iz osnovnega položaja zadnja roka potuje naravnost proti nasprotniku v višini njegove brade. Zadnja rama se pomakne naprej, tako da se pri udarcu dotakne brade, hkrati s tem pa se sprednja roka pomakne nazaj pred obraz in ga zaščiti.
Kroše: Polkrožni udarec s sprednjo roko, od strani. Komolec, ki je pokrčen, se iz osnovnega položaja pomakne nazaj, pest je postavljena vodoravno. Zadnja roka je za zaščito postavljena ob bradi, trup in boki se zavrtijo v smeri urinega kazalca, pest pa z vso silo v polkrožnem zamahu leti proti nasprotniku.
Aperkat: Navpični udarec, ki je namenjen udarjanju v nasprotnikovo brado ali telo. Po navadi je del kombinacije udarcev (desni aperkat, ki mu sledi levi udarec od strani – tako imenovani hook − je izredno nevarna kombinacija) in je lahko najbolj učinkovito uporabljen, ko je boksar zelo blizu nasprotniku.

OSTALE OSNOVE BORBE
Poleg udarcev poznamo tudi različne obrambe pred njimi (blokade, izpeljave, izmiki). Pri borbi so še kako pomembni tudi koraki, s katerimi se nasprotnika približujeta, oddaljujeta ali izmikata vstran. Če se borca približata na razdaljo, s katere si ne moreta več izmenjevati neposrednih udarcev (razdalja je manjša kot dolžina iztegnjene roke), se borba nekaj časa odvija v tako imenovanem klinču. Gre za nekakšno obliko prijemalne tehnike, pri kateri poskuša boksar nasprotnika objeti tako, da njegove roke pritisne ob njegovo telo in mu s tem začasno prepreči zadajanje udarcev.
Boks dovoljuje le udarjanje s členki stisnjene pesti. Udarjanje z drugimi deli roke ali z glavo je strogo prepovedano, prav tako seveda brcanje. Prav tako so prepovedani udarci pod pas, v hrbet, v zadnji del glave ali v predel ledvic. Prepovedano je še potiskanje, spotikanje in držanje nasprotnika v času udarjanja.
Konec.

………………..
SLIKA NA NASLOVNICI:
Marjan Skumavc, Srečanje 1 / Meeting 1, 2010 akril, lesonit / acrylic, fibreboard 29 x 38 cm, 1. nagrajeno delo Majskega salona 2010
Razstava del Marjana Skumavca z motivi boksa; tovrstne umetniške slike v evropskem prostru zelo redko srečamo, bo pospremila letošnji Grand Prix Slovenske Konjice. Razstava bo na ogled v Domu kulture Slov. Konjice, kjer bo tudi foto razstava o razvoju konjiškega Grand Prix.