Kutine

Kutine, ki prav v pozni jeseni zorijo in očarajo s svojim rumenim videzom, niso le odlična sestavina za marmelade in kompote, pač pa so tudi prave vitaminske bombe in s tem zaveznice zdravja. Vsi deli rastline so uporabni in zdravilni, najbolj pa peške ter meso in sok ploda.

Plod kutine je bogat z vitamini in minerali. Vsebuje veliko vitamina A, C, vitamine B1, B3 od mineralov pa kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo, mangan, klor in železo. Poleg tega pa še zvrhano mero dietnih vlaken in ogljikovih hidratov.

Če s kutino prav ravnamo, bo pokazala svoje čare. Začnejo se, ko poduhamo plodove. Stara šola uči, naj nekaj kutin položimo v omaro s perilom, da se bo odišavilo. Košara kutin napolni zrak v prostoru  s svežim, ravno prav sladkim nadihom. Pogosto nepravilna oblika sadeža je bila navdih marsikateremu slikarju, citronasto rumena barva pa nas v sivih dneh hrani s svetlobo.