Konec čakalnih vrst pri vpisu v celjski bolnišnici?

V Splošni bolnišnici Celje se začenja elektronski vpis pacientov, ki bo potekal s pomočjo posebne naprave – Vrstomata. Nameščenih je 10 Vrstomatov – štirje v avli bolnišnične poliklinike, ki so postavljeni nasproti glavnega vpisnega mesta, po eden pa v Centru za dializo, na Oddelku za radiologijo, na Oddelku otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, v pritličju Gizele, na Ginekološko-porodniškem oddelku ter v stavbi, kjer so ambulante Očesnega oddelka. V bolnišnici pričakujejo, da bo Vrstomat zmanjšal, čez čas pa tudi povsem odpravil, čakalne vrste pri vpisu pacientov.

Kot je povedala Hilda Maze, glavna medicinska sestra, je Vrstomat naprava, ki je enostavna za uporabo. Vsi pacienti, ki so na podlagi napotnice naročeni na pregled oziroma poseg, se ob prihodu v bolnišnico registrirajo na napravi, in sicer tako, da pacient najprej v napravo vstavi zdravstveno kartico. Vrstomat preveri status njegovega osnovnega ter dopolnilnega zavarovanja in v napotni ambulanti odpre obravnavo. Pacient, ki mora imeti urejeno zdravstveno zavarovanje, na koncu iz naprave prejme listek, na katerem so vsa navodila – v kateri ambulanti bo obravnavan in kdaj.

Nova označitev poliklinike

Priprava na uvedbo vrstomatov je v bolnišnici pokazala nekatere pomankljivosti, zato so se odločili za novo in enotno označitev poliklinike. Dodatnih širitev prostorov poliklinike ne načrtujejo, zato so sprejeli odločitev, da vse ambulantne prostore na novo oštevilčijo. Zaradi lažje orientacije so še vedno oblikovali posamezne prostorske enote, ki so jih poimenovali trakti, in v vsakem od traktov številčenje začeli s številko 1.

Še več o Vrstomatu in novostih v Splošni bolnišnici Celje si lahko preberete v novem Celjanu, ki bo izšel že jutri.