Celje: Kdo so nagrajenci Dnevov komedije?

Iz predstave, ki je najbolj nasmejala občinstvo.

Znani so žlahtni nagrajenci 26. festivala Dnevi komedije po izboru strokovne žirije. Občinstvo je za najboljšo komedijo izbralo komedijo v izvedbi  Mestnega gledališča Ptuj Pasji dnevnik – Cucki, strokovna žirija pa predstavo SNG Nova Gorica Peter Kušter.
Žlahtna komedijantka je Nataša Matjašec Rošker, žlahtni komedijant Dario Varga, žlahtni režiser pa Igor Vuk Torbica.

Žlahtna komedijantka 2017
Nataša Matjašec Rošker za vlogo Florence Foster Jenkins v predstavi Petra Quilterja Glorious! v izvedbi Drame SNG Maribor v sodelovanju z Opero SNG Maribor
Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins vzpostavi svojstven, iskren in optimističen svetovni nazor, ki je v izrazitem komičnem kontrapunktu s pogledom vseh drugih. Njena pevska interpretacija »najslabše pevke na svetu« dramaturško spretno in smiselno gradira prek bevskajoče arije do bravuroznega fiaska v Carnegie Hall, ki ji prinese nesmrtno slavo. Njena Florence Foster Jenkins preraste iz nosilne vloge v predstavo samo.

Žlahtni komedijant 2017
Dario Varga za vlogo Valentinčiča v predstavi Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča
Dario Varga zgradi lik Valentinčiča z minimalističnimi sredstvi; spretno prevzame in vseskozi nosi absurdističen in avtoironičen ton celotne predstave. V odnosu do soigralcev vključujoče in spretno odigra vlogo tako, da gledalca prevzame z izgrajeno podobo človeške dostopnosti, ki najbolj pride do izraza v zadnjem, popolnoma razgaljenem prizoru, ki izpostavi sporočilnost celotne predstave.

Žlahtni režiser 2017
Igor Vuk Torbica za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in PG Kranj: za domiselne intervencije, ki vseskozi polnijo uprizoritveni prostor, na način, da ne banalizirajo besedila, marveč ponujajo konsistentno vzpostavljene in razdelane karakterne vloge skozi uprizoritveno celoto in sporočilnost zgodbe družine prenesejo na simptomatiko družbenih problemov kot celote.

Žlahtna komedija 2017
Peter Kušter The Tiger Lillies, Juliana Croucha in Phelima McDermota v režiji Ivane Djilas in izvedbi SNG Nova Gorica.
Gledališče v gledališču za gledališke sladokusce, ki v prvem prenosu bizarne operete Petra Kuštra na slovenska tla vzpostavi gladko in tekoče sozvočje vseh uprizoritvenih elementov: kolektivne igre, lutkovne animacije, koreografije, zvočne podobe ter režije, ki vse skupaj poveže in nadgradi z umetelnim poznavanjem žanra. Morbidna črna komedija, junk opera in groteska s primesmi fantastičnega.

Žlahtna komedija po izboru občinstva 2017
Pasji dnevnik – Cucki CJ Johnsona v režiji Matjaža Latina in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj, ocena 4,6786